Economia social solidària i conceptes relacionats

Com en l’altre bloc referit a la recerca conceptual sobre la ESS (Economia Social Solidaria) aquest treball de recopilació de Yvon Poirer té com resultat la facilitat d’entendre com conceptes que semblarien comuns poden interpretar-se de maneres diferents, o bé amb matisos diferents, segons els àmbits territorials on es facin servir, el text pretén reunir-los per poder trobar tot el que tenen en comú.

Primera definició: des de 1844 fins avui

L’expressió «economia social» es remunta a mitjan del segle XIX. Els historiadors consideren que el primer exemple modern de l’economia social és la creació de la Societat Equitativa dels Pioners de Rochdale al Regne Unit (1844), considerada com la primera cooperativa. El concepte en si, però, es va donar a conèixer a França amb Charles Dunoyer qui va publicar el 1830 el Nou Tractat d’Economia Social, i a través de les activitats de la Societat Internacional d’Estudis Pràctics d’Economia Social, fundada per Le Play el 1857. En general, la «economia social» es refereix a una cooperativa o una associació mútua. El concepte ha estat d’ús general en els cercles acadèmics en països de parla francesa i espanyola.

Podeu llegir-lo o descarregar-lo en aquest enllaç: